Logo ©design Östen
Axelsson grafik Carl-Anton Axelsson

Hembygdsgården Karlstorp.
Bild Hembygdsgården
Klicka för större bild 30 kb.
Bildlänken leder till Karlstorp sockenråds hemsida.
Behöver du vägbeskrivning till Karlstorp? Använd knappen "Karta".

__Startsida__ __Sångerna__ Sångböckerna ___Karta___ Kontakta oss

Festivalen.

De gamla lärsarsångerna med sitt rika bildspråk, klara väckelsebudskap och sin ljusa hemlandston har alltid intresserat och inspirerat mig. Min fru Anna-Lena och jag har tagit vara på denna rika skatt och använt den i många sammanhang. 1987 tog vi intiativet till en Läsarsångfestival där Karlstorps Missionsförsamling stod som arrangör. Den 19 juli 1987 hölls den första festivalen som friluftsgudstjänst på gården Eriksberg i Karlstorp.
bild gården Eriksberg
Många hade tagit med sig instrument och medverkade. Under några år hölls festivalen i Eriksberg med undantag av regndrabbade dagar då den förlades till Missionskyrkan. 1993 flyttade vi festivalen till Karlstorps Hembygdspark som ligger mitt emot Missionskyrkan vilket har underlättat då vädret inte varit lämpligt för friluftgudstjänster. 1997 firade vi festivalens 10-årsjubileum i Hembygdsparken. Under åren som gått har vi sjungit ett 120-tal sånger varav 107 presenteras på sidan "Sånger vi minns". Många har naturligtvis också sjungits i repris. De senare årens sånger presenteras på egna sidor. Du finner länkar dit om du går till Startsida.


Signatursången.

Som signatursång valdes Wilhelm Dreiers "I Smålands mörka skogar" hämtad ur häftet Helgad åt Herren nr 2, utgivet på hans eget förlag i Kärda, 1935. Senare infördes sången i Kristen Lovsång, Svenska Alliansmissionen, men då något förkortad och ändrad till "I Sveriges fagra bygder".

Teman.

De två första åren dominerade sånger ur "Lapp-Lisas sånger" och "Tollarpspärmen". Tredje året ägnades åt Georg Rydings sånger, då firade hans sångbok "Lystringsord och Pilgrimssång" 50 år. Fjärde året var sångerna valda ur vår nya gemensamma sångbok "Psalmer och Sånger" och en kort historik om sånger och författare gavs utifrån Oskar Löwgrens sånglexikon. Femte året medverkade Lindekullasyskonen från Askeryd och svarade då för det mesta innehållet. Sjätte året var temat berättelsesånger. Sjunde året stod väckelsesången i centrum. Då medverkade även pastor Hans Jansson, Hvenshult med dragspel. Åttonde året medverkade Vetlanda Missionsförsamlings seniorsångare under ledning av Lennart Wainebro. Nionde året var temat "Livets resa på tidens hav". Tionde året dominerade Nils Frykmans sånger och elfte festivalen 1997 då vi firade vårt 10-årsjubileum sjöng vi sånger ur "Kampanjsånger". Även då medverkade pastor Hans Jansson, Hvenshult med pianoackompanjemang.

Anna-Lena och Curt Axelsson.

Vi började vår bana som evangelister inom Svenska Alliansmissionen 1964-1965. 1967 gifte vi oss. 1968-1974 var jag pastor i Bolidens Missionsförsamling. 1974-1979 i Larv- och Vara Baptistförsamlingar. 1979-1981 i Larvs Baptistförsamling och Trevattan fria församling (HF). 1981-1988 i Asby Baptistförsamling och från 1983 även i Asby Missionsförsamling. Ofta har vi medverkat med sång i de församlingar vi tjänat och Anna-Lena har medverkat som organist. 1988 började jag som industriarbetare. Karlstorps Missionsförsamling är min hemförsamling och när vi 1983 bosatte oss i mitt föräldrahem, Eriksberg, medverkade vi ofta i församlingen.
Efter 1988 har vi haft ansvar för församlingens möten och gudstjänster på vår fritid fram till 1999 då vi flyttade till Myresjö. Sedan några år tillbaka tillhör vi Metodistkyrkan i Vetlanda. Anna-Lena spelar orgel, piano, dragspel och gitarr, själv spelar jag mest cittra, ett instrument som hängt med sedan 1962.

Efter att vi blev pensionärer blir det betydligt fler sångframträdande. På sommaren åker vi nu fyra månader med husbilen och sjunger i kyrkor och servicehus. Då spelar Anna-Lena på elpiano och jag sjunger. Någon sång ibland sjunger vi också tillsammans. Att vi väljer detta instrument har att göra med utrymme och vikt för husbilen. Dessutom finns det stor möjlighet till variation på detta instrument.


Husbilen
Husbilen, här står vi på Liens camping i Riddarhyttan.

Startsida ___Upp___ Sångerna Sångböckerna ___Karta___ Kontakta oss